De schijnwereld van social media #3

Social media is niet meer weg te denken. Maar in hoeverre is social media sociaal? Is er een hype ontstaan waaraan we met z’n allen meedoen? Social media gebruiken kan ook risico’s met zich meebrengen. In deel 3 een aantal voorbeelden, dus vanaf nu ben je gewaarschuwd.

Social media verraadt veel

In Zwitserland werd een vrouw ontslagen, omdat ze zich ziek had gemeld en aangaf niet met computers te kunnen werken vanwege migraine. Maar een collega ontdekte dat ze wel degelijk gebruik maakte van Facebook. Een tiener in Engeland luchtte haar hart op een Facebook-profiel. Ze vond haar werk saai en bekritiseerde haar baas. Die was hier niet van gediend en ontbond haar contract direct, overigens ook via een Facebookcomment. De baas was net bezig met een online onderzoek, omdat de proefperiode van de werknemer afliep. Rechters erkennen uitingen op internet ook als bewijs bij ontslag blijkt uit deze uitspraak.Dat bleek onlangs in een zaak rond een werknemer van Blokker. Hij had de winkelketen op internet een ‘hoerenbedrijf’ genoemd en zijn teamleider een ‘hoerenstumper’. Een collega speelde dit door naar de leidinggevende, waarop de man werd ontslagen. Ook werd een operatie-assistente ontslagen die al maanden thuis zat, terwijl haar collega’s via Facebook konden zien dat ze wel met haar bandje optrad. En een productiemedewerker die thuis zat met rugklachten, zette op Hyves dat hij aan het springen was bij een metalconcert.

Ook sporters gaan de mist in. De Engelse profvoetballer Ashley-Paul Robinson, een 18-jarige vleugelspeler van de eerste divisieclub Crystal Palace, werd ook ontslagen, nadat hij op Facebook bekend maakte dat hij op proef was bij Premier League club Fulham, en dat hij graag weg wilde bij zijn huidige werkgever. Meerdere ontslagen vielen bij British Airways en Virgin Atlantic. Werknemers hadden op het publieke bedrijfsprofiel geklaagd over een stinkende baas, over de passagiers, de stoelen en ze hadden ook geruchten over kakkerlakken verspreid. Het overkomt je blijkbaar sneller dan je soms zou denken, het kan dus geen kwaad om hier rekening mee te houden. Om je te wapenen bij deze nog maar eens een bruikbaar advies: ‘9 manieren om via Facebook je job te verliezen’. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Tweets met grote gevolgen

Uitspraken op social media kunnen medewerkers in de problemen brengen. Een districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe werd uit haar functie ontheven vanwege een Twitterbericht op eerste kerstdag. Nadat er twee doden waren gevallen in een woning in Meppel, twitterde de districtschef dat het ‘vast ging om huiselijk geweld’. Later bleek dat de slachtoffers, 19 en 23 jaar oud, om het leven waren gekomen door koolmonoxidevergiftiging. De politiechef werd niet ontslagen, maar ze kreeg wel een voorwaardelijk strafontslag aangezegd met een proeftijd van twee jaar. Als ze in die periode opnieuw in de fout gaat, volgt alsnog ontslag. Volgens de burgemeester was er sprake van ernstig plichtsverzuim. Het ongepaste en voorbarige Twitterbericht heeft volgens hem de nabestaanden van de slachtoffers pijn gedaan. Overigens was de districtschef al eerder op de vingers getikt om haar tweets: ze noemde, tot woede van Geert Wilders, de PVV fascistisch.

Politwoops

Ook politici moeten goed nadenken voordat ze uitspraken doen via Twitter. De site politwoops.nl toont verwijderde berichten van politici. De site is een initiatief van het collectief Hack de Overheid. Zo kan er dus nieuws aan het licht komen dat politici bij nader inzien liever niet wereldkundig maakten. Het platform NetwerkDemocratie levert de lijst. Ditzelfde platform heeft ook al de accounts van veel buitenlandse politici aangeleverd, dat vooral voor journalisten uit Denemarken, Spanje, Groot-Brittannië, Estland, Noorwegen en Zweden interessant bleek. Die kunnen terecht op politwoops-sites in eigen land. Politwoops is volgens de makers niet alleen een kwestie van transparantie, maar laat ook zien dat het geheugen van het internet ijzersterk is: ook wanneer je iets verwijdert, is het vaak nog terug te vinden.

Lekker op vakantie

Een ander gevaar waar je niet zo snel bij stil staat: trots op je account melden dat je op vakantie gaat. Daarbij geef je snel details bloot, zoals data en tijdstippen. Voor inbrekers is het sinds de komst van social media nog nooit zo gemakkelijk geweest. Sites als breekbijmein.nl of pleaserobme.com zijn niet voor niets opgezet om mensen hiervoor te waarschuwen. De sites geven tips, maar het verstandigste is om gewoon niet teveel te vertellen.

Related Posts